Om oss

Bigård i Bandaksli er en liten familiebedrift i Vest-Telemark, som produserer økologisk norsk honning, pollen og propolis.


Vår bigård er registrert og sertifisert hos Mattilsynet siden 2016. Og i 2018 ble vi Debio godkjent som økologisk landbruksprodusent.

Nå har vi 26 bikuber av rasen Carnica (krainer) bier og planlegger videreutvikling i de kommende årene.

Hvem er vi?

Vi er ett ukrainsk og russisk ektepar.


Mitt navn er Nikita Volgin og jeg er daglig leder på bigården. Jeg drømte alltid om å være en birøkter. Min bestefar i Leningrad (Russland) hadde en liten bigård, så jeg var allerede i barndommen kjent med bier og birøkt. I flere år, først i Russland, og deretter i Ukraina, hjalp jeg erfarne birøktere i sitt arbeid.

Etter å ha flyttet til Norge deltok jeg i flere praktiske kurs for birøktere hos Treungen birøktarlag og Vest-Telemark birøktarlag. I 2016 har jeg deltatt og bestått ”Kompetansekurs om bier” holdt av Norges Birøkterlag og ble registrert som sertifisert birøkter i Norge.

Min kone Anna Skibitska er også veldig glad i bier. Hennes slektninger i Ukraina eide en stor bigård, så hun er godt kjent med dette arbeidet. Anna tar vare på bienes helse, styrer og ordner i bigården. Hun er også ansvarlig for slynging og pakking av honning og andre produkter.

Plassering av bigård

Bigård ligger i Tokke kommune, Telemark fylke. Dette er et område med vakker natur og koselige pittoreske landsbyer. Telemarkkanalen er i to minutter gange fra bigården vår.


Bandaksli er et helt økologisk sted uten noe kilder til forurensing. Trekkgrunnlaget for bier består bare av viltvoksende planter som ikke gjødsles eller sprøytes. Hovedplantene i vårt område, som er attraktive for biene er (innen 5km radius):
- ville bær: blåbær, tyttebær, krekling, molte og bringebær;
- lyng;
- geiterams;
- gullris.

Dette kartet viser vår omegn og avstanden fra bigård til nærmeste kilder til miljøforurensning. Maksimal rekkevidde av bier fly - 5km.

Har dere noen spørsmål - vi kan kontaktes på post@bigard-i-bandaksli.no eller på Facebook.